08Noiembrie

Top 10 ponturi utile pe timp de iarna

Top 10 ponturi de aplicat pentru incalzirea serei pe timp de iarna Accesari 5084

Top 10 ponturi utile pe timp de iarna

    Daca incepi sa simti racoare atunci e timpul sa pornesti incalzirea … in sera. Incalzirea serei va proteja plantele sensibile impotriva inghetului, a degerarii si va tine plantele proaspete si la caldura pana la venirea primaverii. Incalzirea serei va dezvalui o cu totul alta lume a gradinaritului pe perioada iernii. 

Insa incalzirea serei poate fi un lux costisitor si nimanui nu ii place ideea de a risipi energie sau bani. Asa ca am strans niste ponturi care sa va ajute sa pastrati costurile reduse si sa incalziti sera dumneavoastra mai eficient in aceasta iarna.

1.    Izolarea cu folie cu bule – un strat de folie cu bule prins de interiorul ramelor geamurilor serei va reduce pierderile de caldura si va bloca patrunderea curentilor de aer rece de afara. Folia cu bule de aer are efect chiar si intr-o sera neincalzita. Cumparati folie cu bule special creata pentru gradinarit deoarece aceasta este intarita si tratata impotriva efectelor razelor ultraviolete. Cand cumparati folie amintiti-va ca cu cat sunt mai mari bulele cu atat acestea permit patrunderea mai buna a luminii. Puteti de asemenea folosi folie izolatoare cu bule pentru a inveli ghivecele din gradina, protejand radacinile contra vremii reci si prevenind fisurarea si craparea ghivecelor.
2.    Investiti intr-un sistem de incalzire a serei – sistemele electrice cu ventilarea caldurii sunt ideale in conditiile in care aveti posibilitatea alimentarii cu curent electric in sera. Aerotermele sunt in mod particular bune pentru ca distribuie aerul cald prin intreaga sera ceea ce combate formarea de zone reci si recuce riscul bolilor. Daca nu aveti la dispozitie o priza cu impamantare in sera atunci un sistem de incalzire cu parafina este optiunea cea mai buna.
3.    Folositi un termostat – economisiti bani si energie incalzind sera doar atat cat este necesar. Majoritatea sistemelor electrice de incalzire a serei au in termostat incorporat, deci veti putea seta ca sistemul sa porneasca incalzirea atunci cand temperaturile scad sub un anumit punct.
4.    Alegeti temperatura potrivita – majoritatea plantelor nu au nevoie de conditii tropicale asa ca nu risipiti energia si banii pe mentinerea unei temperaturi mai ridicate decat o cer plantutele dumneavoastra. O temperatura de minimum 2oC va poate feri sera de inghet. Majoritatii plantutelor sensibile cum ar fi muscatele, fucsiile sau lamaiul ii este suficienta o temperatura de 7oC. Aceasta este de asemenea o temperatura potrivita pentru a proteja plantele tinere si rasadurile. Pentru plantele foarte sensibile cum ar fi Sundaville si alte plante de interior temperatura poate fi mentinuta la un minimum de 13oC.
5.    Pozitionati aerotermele cu atentie – cel mai bun loc de amplasare a aerotermelor electrice este intr-unul din capetele serei, inspre centru, intr-un loc mai degajat. Intotdeauna evitati amplasarea aerotermelor electrice langa sursele de apa. Daca este necesar s-ar putea sa fie nevoie sa directionati curentul de aer pe deasupra plantelor ce se afla in imediata vecinatate. Asta va proteja impotriva efectului de deshidratare a frunzisului plantelor produs daca curentul de aer cald ar cadea direct pe acestea.
6.    Folositi un termometru – investiti intr-un termometru bun, care sa va permita sa inregistrati valorile minime si maxime si verificati-l zilnic. Cu putina atentie asupra temperaturii aerului veti putea folosi incalzitoarele mult mai eficient si, daca este nevoie, sa faceti ajustarile de rigoare.
7.    Incalziti doar cat aveti nevoie – incalzirea unei sere de dimensiuni mari poate fi costisitoare si o risipa de energie mai ales daca nu aveti decat cateva plantute delicate. Grupati-le intr-o singura zona si construiti un perete din plexiglas sau creati o cortina din folie izolatoare cu bule de aer pentru a separa sera in zone mai mici facand astfel economie la incalzirea serei.
8.    Folositi o folie microporoasa antiinghet – in noptile foarte reci un strat sau doua de folie microporoasa antiinghet vor oferi cateva grade in plus protejand plantele, nefiind astfel nevoie sa cresteti temperatura termostatului. Culturile din sere la pot fi fi de asemenea protejate prin acoperirea cu folie. Nu uitati sa indepartati folia pe timpul zilei astfel incat plantele sa primeasca suficienta lumina si aer.
9.    Nu uitati sa aerisiti – un dezavantaj al incalzirii serei este probleme umezelii crescute. O aerare buna este esentiala pentru a preveni raspandirea bolilor fungice si mentinerea unui mediu de crestere sanatos. Puteti preveni cresterea umiditatii prin udarea redusa a plantelor dimineata devreme. In diminetile mai caldute si insorite deschideti trapele de ventilatie ale serei pentru a elimina umezeala produsa din condens. Nu uitati sa inchideti trapele inainte de a apune soarele pentru a pastra caldura zilei in interiorul serei astfel incat sa obtineti o temperatura mai ridicata pentru o perioada de timp mai mare.
10.    Germinatoare – invesiti intr-un germinator care sa ajute semintele dumneavoastra sa incolteasca. Daca nu aveti decat cateva rasaduri atunci pervazurile ferestrelor casei dumneavoastra ar putea fi de ajuns. Saltelutele incalzite ar putea de asemenea fi utile in situatia plantutelor inmultite prin divizarea radacinilor, ajutand la pastrarea caldurii noilor plantute dupa germinare.