01Ianuarie

Top 10 ponturi pentru primavara

Top 10 ponturi pentru pregatirea de primavara. Accesari 3980

Top 10 ponturi pentru  primavara

    Iarna este in mod natural o perioada mai putin solicitanta in gradina, dar nu mai este mult pana la venirea primavarii cand veti fi prins in frenezia sadirii semintelor, a cultivarii si ingrijirii plantelor pe masura ce acestea prind viata in gradina dumneavoastra. Pregatirea din timp a gradinii va face ca lucrurile sa fie mai putin precipitate odata cu venirea primaverii.

1.    Comandati din timp semintele si bulbii
Aceasta este sarcina perfecta pentru o zi de toamna cu umezeala si vant. Bulbii plantelor ce infloresc vara, precum crinii, gladiolele si ranunculus pot fi plantati inca din primele zile de primavara astfel incat vara sa aveti un peisaj colorat in gradina. Cautati in cataloage si pe internet pentru a va inspira ce noi varietati de seminte si bulbi sa plantati sezonul ce vine.
2.    Curatati tavile de rasaduri si aranjati parcelele
Faceti o curatenie generala si scapati de frunze si alte resturi vegetale din parcelele dumneavoastra de flori, de pe gazon sau din iazuri. Tundeti iarba uscata si taiati plantele perene acum; daca insa sunteti adeptul principiului cat mai natural si salbatic atunci puteti lasa aceasta operatie pentru inceputul primaverii. Cat solul este inca lucrabil puteti imprastia un strat de materie organica cum ar fi gunoiul uscat de grajd, compostul sau resturile de vegetatie pe care sa il sapati ca sa patrunda in substrat pe o adancime de cca 5cm.
3.    Faceti curatenie in sera
Spalati sera inainte de venirea primaverii. Faceti aceasta operatie cu suficient de mult timp inainte ca sera sa devina iarasi gazda semintelor si rasadurilor. Maturati orice resturi de plante de pe pardoseli, dezinfectati cu o solutie calda de gradina. Asigurati-va ca dezinfectati si suprafetele vitrate ale serei – daunatorii si alte infectii pot supravietui peste iarna in cele mai mici colturi si santulete. Si daca tot sunteti la aceasta etapa, atunci spalati si ghivecele si tavile de rasaduri, prevenind astel aparitia unor boli care sa infecteze plantele dumneavoastra.
4.    Saditi plantele care au nevoie o perioada mai mare de germinare
Inca din ianuarie si februarie puteti incepe plantarea semintelor plantelor care au nevoie de o perioada mai lunga de crestere, plante ca geraniumul, begonia, antirrhinums, ardeii si vinetele. Toate acestea au nevoie sa creasca intr-un germinator sau ceva similar pentru a le asigura o buna crestere.
5.    Starpiti daunatorii din gradina dumneavoastra acum
Starpirea si indepartarea daunatorilor acum va poate scuti de o gramada de probleme pe timpul primaverii si verii. In urma unei inspectii atente a coroanelor plantelor perene s-ar putea sa descoperiti omizi, melci sau colonii de afide care au invadat planta aciuindu-se pentru iarna. Daca inca nu ati curatat ghivecele de pamantul ramas de anul trecut atunci faceti asta acum si fiti cu bagare de seama asupra larvelor de vita de vie, larve care traiesc in compost si se hranesc cu radacinile plantelor. Distrugeti orice larva descoperiti si pregatiti-va sa deparazitati impotriva larvelor prin stropiri cu insecticid .
6.    Instalati rezervoare de apa
Instalati rezervoare de apa la colturile streasinilor casei dumneavoastra pentru a colecta apa pluviala. Acest lucru nu numai ca este ecologic, dar apa de ploaie este buna pentru udarea plantelor din familia ericaceelor cum sunt cameliile, rododendronii si arbustii de fructe de padure (muri, zmeura, etc.), apa de la robinet fiind de multe ori usor alcalina. Cand instalati un butoi pentru apa este de preferat sa fie amplasat in dreptul un burlan astfel incat sa captati cat mai mult posibil din apa de ploaie.
7.    Mutati arbustii de foioase
Daca aveti din intamlare un arbust de foioase mai prost amplasat acum este momentul pentru relocarea lui cat inca este intr-un stagiu de hibernare. Sapati lasand destul loc in jurul arbustului astfel incat atunci cand il scoateti din pamant sa cuprindeti cat mai mult din corpul radacinii, usurand astfel inradacinarea cat mai rapida in noua pozitie. Cand replantati arbustii aveti grija sa ii ingropati pana la acelasi nivel pana la care au fost si pana atunci, iar dupa relocare nu uitati ca o perioada sa ii udati din abundenta.
8.    Reparati gardurile, portile si impletiturile de nuiele
Cu toate ca este frig afara acum este momentul ideal de a scapa de acele treburi marunte si sacaitoare. Este bine sa reparati acum orice defectiune a gardurilor, portilor sau a structurii serelor sau orice unealta de gradinarit astfel incat sa aveti mai mult timp la dispozitie sa petreceti in gradina primavara.
9.    Curatati uneltele de gradinarit
Faceti-va timp sa va curatati uneltele si sa le ascutiti pe cele care au nevoie de asa ceva. Grija pentru uneltele dumneavoastra inseamna economie pe termen lung. Intretinerea acestora in conditii bune previne raspandirea bolilor. Foarfecile murdare pot infecta cu bacterii sau ciuperci taieturile proaspete. Ascutirea uneltelor le imbunatateste performanta, va va fi mult mai usor sa lucrati cu ele, iar taieturile vor avea o linie curata.
10.    Creati arealul potrivit pentru compost
Daca nu ati facut deja asta atunci incercati sa organizati o zona pentru compost in gradina dumneavoastra. Asta poate presupune un simplu recipient pentru compost sau puteti construi dumneavoastra insiva unul folosind resturi de scanduri, de exemplu. Nu numai ca veti avea unde pune resturile vegetale din gradina dumneavoastra, dar si plantutele se vor bucura de un compost bogat cand acestea se vor descompune. Asigurati-va ca aveti un amestec bun de iarba cosita, coji de vegetale si legume, hartie si ramurele taiate in urma tunderii pomilor. Pentru a ajuta procesul de descompunere cam o data pe luna ar fi necesara intoarcerea compostului cu o furca de gradina pentru a il aera.