28Ianuarie

Ghidul incepatorului in gradinaritul organic

1. Plantarea semintelor Accesari 2653

Ghidul incepatorului in gradinaritul organic

 

  Aspirati sa aveti o gradina organica? Inspirati-va din ghidul nostru vast, presarat cu sfaturi si trucuri, care sa va ajute sa faceti primii pasi intr-ale gradinaritului.
    Gradinaritul nu e o treaba prea complexa. Aproape oricare dintre noi, probabil in timpul scolii, a sadit o samanta intr-un vas cu pamant, a udat-o si apoi a asteptat sa creasca. Insa totusi crearea unei gradini care sa produca hrana si flori proaspete pe toata durata sezonului nu e o chestie atat de elementara, mai ales pentru cei care nu au crescut in preajma unei gradini.

    Asa ca am pus cap la cap acest ghid care contine elementele de baza intr-ale gradinaritului organic si elementele cheie pentru a avea succes pe care noi le-am invatat de-a lungul anilor de experienta. Cand sunteti gata cu cititul articolului aruncati o privire spre mana dumneavoastra – s-ar putea sa vedeti o nuanta de verde care inainte nu era acolo.

Plantarea semintelor


    1. Pregatiti terenul. Cu aproxomativ trei saptamani inainte de a incepe insamantarea, dupa ce solul s-a uscat, dar nu intr-atat incat sa fie un bulgare sfaramicios cand il strangeti in mana, e momentul  sa infigeti furca in pamant. Infigeti-o cca 25-30cm adancime, aerati solul si adaugati un strat de 1-2cm de compost; greblati suprafata terenului si curatati-l de orice urma de iarba, bulgari de pamant sau pietre. Pe durata urmatoarelor trei saptamani smulgeti orice buruieni mai apar. Greblarea si apoi lasarea pamantului sa se “odihneasca” pentru cateva saptamani va face posibila starpirea oricaror alte buruieni care vor iesi la suprafata in tot acest timp.


    2. Sapati brazdele – sau nu. Daca sunteti un iubitor al simetriei si ordinii, puteti sa sapati un santulet nu prea adanc cu o sapaliga sau cu o mistrie. Nu trebuie sa plantati semintele in rand.  Puteti sa va organizati gradina ca o retea, cu plante prin toate cele patru colturi ale parcelei sau puteti alege sa nu o organizati deloc. Orice stil va place este in regula atat timp cat sapati brazdele sau gropile de care au nevoie semintele.


    3. Udati usor. Umeziti, dar nu inecati pamantul cu apa. Udati mai degraba de dinainte decat dupa plantarea semintelor protejandu-le astfel impotriva umezelii in exces sau a dezradacinarii din pamant sub stropii de apa.


   4. Insamantarea. Imprastiati semintele in lungul santului sau puneti cate doua-trei seminte in fiecare gaura/cuib. Pe pachetul cu seminte ar trebui sa gasiti indicatii referitoare la cat de mare se recomanda a fi distanta intre cuiburi. Daca semintele sunt prea dese, atunci cand vor rasari veti putea sa le rariti si, cum de multe ori se si intampla, sa folositi plantutele abia crescute in hrana dumneavoastra, de ce nu?


    5. Acoperirea semintelor cu pamant. Ca o regula de aur, ingropati semintele numai atat cat corespunde unei jumatati din diametrul lor. Presarati pamant pe deasupra semintelor, presati apoi usor ca sa va asigurati ca semintele sunt in contact cu terenul. Anumite seminte, cum ar fi salata si mararul, au nevoie de lumina pentru a germina, asadar presarati pamant mai putin. (Pe pachetul de seminte ar trebuie sa fie indicat daca planta are nevoie sau nu de lumina pentru a germina.)


   6. Mentineti umezeala. Stropiti cu apa pamantul acolo unde ati plantat semintele ori de cate ori suprafata este uscata si faceti asta pana cand plantutele au rasarit.


Sfat: Adaugati compost in cuiburile in care puneti semintele pentru a imbunatati consistenta solului, pentru a furniza nutrimeti cu eliberare intarziata si pentru a activa microbii benefici din pamant.

Sase unelte de baza in gradinarit:

  • Mistria
  • Sapaliga cu dinti sau scoaba pentru plivit
  • Sapa
  • Foarfeca de gradina
  • Furca cu dinti de fier/otel
  • Sapa
  • Cazma

Posted in Ghidul incepatorului in gradinaritul organic

Comments (0)

Leave a comment

You are commenting as guest.


Anulează Submitting comment...