28Ianuarie

Ghidul incepatorului in gradinaritul organic 4

4. Controlul daunatorilor Accesari 2812

Ghidul incepatorului in gradinaritul organic

    Ori de cate ori vedeti insecte in gradina dumneavoastra, amintiti-va asta: majoritatea insectelor nu sunt daunatoare, cele mai multe dintre ele sunt chiar benefice si toate insectele, chiar si cele care va ataca plantutele, fac parte din ecosistemul pe care l-ati creat. Insa ce este de facut atunci cand daunatoarele se pare ca preiau controlul? Nu este de dorit sa instaurati o zona interzisa insectelor folosind pesticide.

Pesticidele sunt periculoase de folsit si ele dauneaza mediului si contamineaza apa. In schimb folositi metode sigure, tehnici si produse prietenoase cu mediul, organice, pentru a avea un mediu echilibrat pentru plantutele dumneavoastra.

Cultivati plante sanatoase. Cea mai buna aparare impotriva atacului insectelor sunt masurile preventive. Daunatorii tinetesc plantele slabite sau nesanatoase, asa ca alegeti plante care sunt potrivite conditiilor in care le insamantati si acestea vor fi mai putin stresate. Nu permiteti ca plantele sa fie prea udate, prea uscate sau prea acoperite de umbra. Folositi compost din belsug, dar fiti zgarciti cu fertilizatorii cu doze mari de nitrati, in cazul in care chiar trebuie sa ii folositi.

Combinati, nu separati. Plantati combinatii de diferite vegetale, ierburi si flori impreuna in razoarele dumneavoastra. Aceasta va preveni ca daunatorii sa decimeze o intreaga recolta din planta vizata de ei.

Incurajati inamicii insectelor daunatoare. Cea mai eficienta si naturala metoda de a controla daunatorii este de a va baza pe lantul trofic. Plantati ierburi si flori printre legume care sa atraga pradatori ai insectelor precum gargarita si chrysopa, care se hranesc cu nectarul florilor in timp ce larvele lor sunt mari consumatoare ale daunatorilor. Instalati o tasnitoare cu scaldatoare si puteti adauga si pasarile cantatoare pe lista dumneavoastra de aliati impotriva daunatorilor. Considerati de asemenea broscutele de gradina, soparlitele si serpii mici de gradina drept aliati bineveniti.

Construiti bariere. Protectia anti-roua este de fapt o tesatura care permite luminii, aerului si apei sa ajunga la planta, dar care tine daunatorii (inclusiv animalele) la distanta. O puteti procura din centrele de gradinarit, din cataloage si din mediul online. Cea mai cunoscuta marca este Reemay.

Tratamente specifice. Atunci cand masurile de prevenire nu fac fata infestarilor, atuci luati-va timp sa alegeti metoda organica potrivita care sa rezolve problema dumneavoastra. Incepeti prin a va asigura ca ati identificat corect daunatorul si aveti confirmarea ca acesta este cauza simptomelor pe care le-ati constatat. Nu ezitati sa consultati si specialisti, daca este cazul. Apoi, in functie de daunator, puteti sa va inarmati cu sapun sau spray-uri cu piper, cu uleiuri folosite in horticultura sau cu Bacillus thuringiensis, o bacterie naturala care opreste atacul omizilor si al altor daunatori ce se hranesc cu frunzele plantelor.

Capitulati. Dupa cum spuneam, insectele ataca plantele stresate. Aveti destule plante sanatoase astfel incat sa va descotorositi de cele bolnave? Puteti restaura starea de sanatate a plantelor astfel incat ele sa reziste atacurilor daunatorilor? Daca nu, atunci permiteti-le daunatorilor sa isi faca damblaua si apoi priviti cum pradatorii daunatorilor se ingramadesc pentru a se hrani in gradina dumneavoastra si protejand astfel plantele sanatoase.

Sfat: Verificati dosul frunzelor cand aplicati solutiile organice impotriva daunatorilor – adesea insectele se ascund acolo vederii.

Posted in Ghidul incepatorului in gradinaritul organic

Comments (0)

Leave a comment

You are commenting as guest.


Anulează Submitting comment...