28Ianuarie

Ghidul incepatorului in gradinaritul organic 5

5. Irigati inteligent Accesari 7798

Ghidul incepatorului in gradinaritul organic

     Sa mentii plantele bine hidratate e la fel de usor ca sorbitul unui ice-tea intr-o zi torida, este? Da, daca pastrati insa cateva reguli de baza.

Alegeti-va plantele. Atunci cand va decideti ce anume cultivati, alegeti plantele potrivite pentru tipul de sol, clima si amplasament. O planta care creste in mod natural mai bine la umbra, va cere foarte multa apa atunci cand e pozitionata intr-un loc insorit.

Pe masura ce va aranjati gradina, incercati sa grupati plantele in functie de cerintele lor de hidratare, astfel incat sa puteti sa le udati cat mai eficient.

Prinderea radacinilor. Orice planta are nevoie de mai multa atentie in primele zile. Verificati noile rasaduri cu regularitate si nu le lasati sa se ofileasca din lipsa apei.

Dimineata devreme sau seara. Udati gradina dimineata devreme sau seara – temperaturile mai scazute inseamna mai putina apa evaporata din cauza caldurii de peste zi. Indreptati furtunul sau stropitoarea catre sol, udati in jurul plantelor pentru a le oferi maximul de umezeala cu minimul de pierdere prin evaporare.

Faceti testul degetului. Inainte de a iriga, impingeti degetul aratator in pamant pana la a doua noada a degetului . Pamantul se simte umed? Daca da, atunci nu udati gradina indiferent de cum arata planta. (in timpul perioadelor calduroase multe plante pare ca se ofilesc). Acordati prioritate rasadurilor recent transplantate si lasati copacii, tufisurile si plantele perene sa se aprovizioneze cu apa prin intemediul propriilor radacini.

Sapati santuri de irigare. Pentru a utiliza apa intr-un mod eficient, folositi un furtun de irigare (care permite apei sa picure pe toata lungimea sa) sau, si mai bine, un sistem de irigare prin picurare (care va permite sa irigati exact zonele pe care le doriti).

Pliviti si folositi compostul. Buruienile fura din apa atat de necesara plantelor. Compostul protejeaza suprafata solulului de razele soarelui si ii pastreaza umezeala.

Sfat: Asigurati-va ca plantele dumneavoastra primesc cca. 2-2,5cm de apa saptamanal, fie ca le irigati dumneavoastra, fie din ploaie.

Posted in Ghidul incepatorului in gradinaritul organic

Comments (0)

Leave a comment

You are commenting as guest.


Anulează Submitting comment...