28Ianuarie

Ghidul incepatorului in gradinaritul organic 6

6. Glosar Accesari 2526

Ghidul incepatorului in gradinaritul organic

Planta anuala:     planta care isi parcurge ciclul de viata intr-un singur sezon. Vezi de asemenea : Planta perena
Insamantarea directa:     plantarea semintelor direct in razoare in loc de a fi plantate in ghivecele mai intai.
Umbra completa:     mai putin de trei ore de lumina diurna directa pe zi. Foarte putin plante sau flori cred bine in conditii de umbra completa.

Lumina directa:     sase sau mai multe ore de lumina diurna directa in fiecare zi. Majoritatea legumelor au nevoie de lumina directa in perioada lor maxima de crestere.
Seminte …     varietati ce au fost prezervate de gradinari si fermieri de-a lungul anilor
Hibrid:    o varietate care a fost creata prin incrucisari cu alte specii pentru a obtine anumite caracteristici, proprietati cum ar fi rezistenta impotriva daunatorilor
Planta perena:    planta care supravietuieste (uneori numai prin intermediul radacinii)si care se regenereaza sezon dupa sezon, fara a fi necesara replantarea acesteia
pH-ul solului:    nivelul de alcalinitate/aciditate al solului este o valoare critica in identificarea potrivirii acestuia cu tipul de plante ce urmeaza a se cultiva. Majoritatea legumelor cresc cel mai bine intr-un teren usor acid (pH-ul solului intre 6.5 si 7.0).
Indicele de zona defavorizata:    indica o categorisire a zonelor in functie de temperatura medie minima. Indicele de zona defavorizata indica sansele de supravietuire pe timpul iernii a plantelor perene si mai putin a celorlalte plante in climatul arealului respectiv
Bolting:    cand temperatura devine prea calda pentru salata si alte verdeturi, plantele dezvolta o floare care produce seminte. Frunzele plantelor devin amarui si aspre. E momentul pentru urmatoarea cultura.
Compost:    un amestec de resturi organice din gradina, resturi vegetale din bucataria dumneavoastra, gunoi de animale si alte ingrediente. Mai este numit de gradinarii organici si “aurul negru” deoarece hranesc plantele, imbunatatesc structura solului, suprima bolile plantelor si ajuta in pastrarea umiditatii.
Deadheading:    indepartarea florilor ofilite si uscate astfel incat nutrimentii, apa si energia produsa de planta sa se concentreze pe cresterea plantei
N-P-K:    simbolurile chimice pentru azot, fosfor si potasiu, cele trei macronutrimente de care plantele au nevoie. S-ar putea sa regasiti pe pachetele cu fertilizatori procentele de N-P-K din compozitie.

Posted in Ghidul incepatorului in gradinaritul organic

Comments (0)

Leave a comment

You are commenting as guest.


Anulează Submitting comment...