POMI SI ARBUSTI FRUCTIFERI

Written by Administrator on 22 Ianuarie 2014


    Pomii fructiferi ocupa un rol important in majoritatea gradinilor.
    Fructele pomilor si arbustilor fructiferi constituie unul din alimentele cele mai sanatoase, indispensabile in alcatuirea unei alimentatii optime pentru organismul uman.
    Un rol important in alimentatie il au si produsele derivate din fructe, cum sunt: dulceata, gemul, marmelada, pelteaua, compotul,sucurile, siropurile, bauturile fermentate (cidrul), alcoolizate (visinata, afinata),cat si fructele uscate.
   Pomii si arbustii fructiferi pot ofeti intimitate, sunt un ecran de protectie, reducand totodata  efectul de orbire si reflectie. Acestia modifica mediul în care trăim prin moderarea efectelor soarelui, vantului si al ploii.
        PRINCIPALELE SPECII DE POMI SI ARBUSTI FRUCTIFERI
    1.    GRUPA SEMINTOASELOR

    Aceasta grupa cuprinde speciile pomicole care formeaza fructe false (poame), printre care se regasesc marul, parul, gutuiul si mosmonul. Se carecterizeaza prin faptul ca au repausul obligatoriu (repausul de iarna) mai lung si printr-o inflorire relativ tarzie primavara, astfel incat scapa de brumele tarzii de primavara.
    Majoritatea speciilor din acesta grupa sunt mai rezistente la gerurile din timpul iernii decat speciile  samburoase si sunt pretentioase fata de umiditate.
    2.    GRUPA SAMBUROASELOR

      In aceasta grupa sunt cuprinse speciile pomicole ale caror fructe sunt drupe (au samburi), adica prunul, caisul, piersicul, ciresul si visinul.
    Toate speciile din aceasta grupa intra mai repede pe rod si au o durata de viata mai mica decat semintoasele – unele dintre ele ajung la 40 – 50 de ani, pe cand altele abia la 15 – 20 ani.
    Perioada de repaus a acestor specii este mai scurta decat a semintoaselor, astfel ca primavera ele infloresc mai devreme si, de foarte multe ori, brumele tarzii de primavera distrug o buna parte din flori, micsorand sau chiar compromitand recoltele din anul respectiv.
    3.    GRUPA NUCIFERELOR

   In aceasta grupa sunt cuprinse speciile pomicole ale caror fructe sunt formate la exterior dintr-un invelis  necomestibil care contine samanta (miezul) impreuna cu un strat protector (coaja).
    Din grupa nuciferelor se cultiva nucul, alunul, migdalul si castanul.
    4.GRUPA BACIFERELOR

  Aceasta grupa cuprindee speciile la care fructele sunt fie bace (asemanatoare bobului de strugure) cum este la coacaz si agris, fie polidrupe (la zmeur), fie fructe false (capsune).
    Toate speciile din aceasta grupa au talia mica, cresc in forma de tufa, emit cu usurinta radacini adventives (coacazul, agrisul, zmeurul) si se pot folosi cu success pentru combaterea eroziunii solului de pe pante.
    Avand talie mica, ocupa putin loc si se pot cultiva pe cele mai mici portiuni de teren, valorificandu-se astfel foarte bine.