Taieri Pomi Fructiferi

Written by Administrator on 22 Ianuarie 2014

     Coroanele copacilor au nevoie de aer si de lumina. Doar asa se pot dezvolta armonios. Pomii fructiferi si arborii ornamentali ar trebui, prin urmare, sa fie tunsi regulat pentru stimularea infloririi si a roadelor. Este valabila urmatoarea regula de baza: taierea puternica favorizeaza cresterea crengilor sanatoase iar tunderea moderata a varfurilor si taierea lastarilor pomilor tineri, ii ajuta la formarea mugurilor de rod.

    Taierile anuale
     Sunt necesare pentru a reduce incarcatura excesiva cu muguri de rod in anii cand este nevoie, pentru a preveni alternanta de rodire si a stabili marimea ramurilor, pentru a evita alungirea si intrepatrunderea lor, fiind stiut ca in coroanele dese, in care nu patrunde suficienta lumina, se formeaza un mediu propice pentru inmultirea si dezvoltarea bolilor si a unor daunatori.
     Tot prin taierile de intretinere se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varful coroanei.

     Taierile de fructificare
     Au rolul de a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. La pomii aflati in plina rodire, se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul pomilor.

     Fiecare specie pomicola are particularitatile sale pentru taierile de fructificare.

    O data cu inaintarea in varsta, pomii fructiferi au cresteri vegetative slabe si productii scazute. Pentru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv al acestor pomi se aplica taieri de intinerire.

     Taierile de intinerire
     Dau rezultate bune cand volumul coroanei se reduce considerabil si semischeletul se intinereste in mare majoritate. Taierile pomilor fructiferi se efectueaza in principal in perioada de repaus.

     Taierile facute primavara tarziu sunt recomandate numai cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger.

     Taierile "in verde"
Taierile "in verde"se executa doar la unele specii: cires, piersic (timpuriu), dupa culesul fructelor.

    In  perioada de repaus vegetativ, pe langa lucrarile curente ce se executa in livada (adunarea tuturor resturilor de la taieri, sapatul in jurul pomilor, varuitul trunchiurilor etc.) in functie de specia pomicola, este perioada unor stropiri fundamentale pentru pomii fructiferi, de care depind in mare masura viitoarele recolte.

    Pomii fructiferi ocupa un rol important in majoritatea gradinilor.

    Poate prea putine lucruri se compara cu mirosul imbatator al florilor primavara sau cu un fruct proaspat cules.

     Taierile, ca lucrari efectuate in cadrul livezilor, in functie de elementul asupra caruia se intervine, se impart in taieri ale elementelor de rod si taieri ale elementelor vegetative.

    Taierile elementelor de rod au drept scop dimensionarea convenabila a acestora, formarea de noi elemente de rod, repartizarea uniforma pe ramurile de schelet (pastrarea unui raport de 2 :1 sau de 3 :1) intre elementele de rod florifere si cele neflorifere.

     Taierile elementelor vegetative au ca scop ramificarea acestora si formarea de noi productii florifere.

     In cazul pomaceelor, pintenii si tepusele nu se taie niciodata, ci se raresc eventual la o distanta de 10-15 cm. Smicelele se taie la 2-3 muguri bine dezvoltati numai cand acestea depasesc 20-25 cm lungime. Acest lucru nu este valabil si in cazul nuieluselor. Mladitele nu se taie niciodata. In cazul gutuiului, ramurile vegetative de 1 an se scurteaza doar cand sunt foarte slabe, iar maciuliile se raresc.

     In cazul drupaceelor, taierile de fructificare se fac mult mai restrans. La cires si visin ramurile buchet nu se taie, ramura mijlocie se scurteaza pentru a stimula formarea de noi formatiuni de rod.

    Ramurile pleata necesita o taiere mica, la varf. La prun si la cais ramurile buchet si ramurile mijlocii neramificate si ramificate nu se taie, doar cand sunt batrane se scurteaza deasupra primei ramificatii.

    La piersic, aceste taieri de fructificare se fac in fiecare an. La aceasta specie nu se taie buchetele de mai; ramura mixta se scurteaza la 6-8-10 muguri (1-3 vegetativi la baza, 4-5 floriferi) intotdeauna ultimul mugure va ramane vegetativ pentru a se asigura o buna circulatie a sevei.

     Taierile elementelor vegetative se fac asemanator la toate speciile cu exceptia piersicului. Se taie ramurile vegetative la 2-3 muguri, cand are diametrul de 2,5 cm; se taie la 4-5 muguri cand are diametrul de 4-5 cm; se taie la 6-7 muguri cand are diametrul mai mare de 6 cm.

    Ramurile vegetative la piersic se scurteaza la 2 muguri bine dezvoltati, aceasta operatiune avand drept scop stimularea formarii de noi elemente de rod.

Executam  lucrari horticole de sezon:

- taieri de formare a coroanei la pomi tineri;

- taieri anuale/intretinere;

- taieri de rodire la la pomii fructiferi si arbusti fructiferi;

- taieri de regenerare la arbori batrani;

-  plantari;

- consultanta privind infiintarea livezilor  si gradinilor familiale.