Magazin

★★★★☆

Ce tip de televizor ai nevoie?

Daca nu studiati specificatiile si analizele noastre pana gasiti modelul ideal, atunci cand vine vorba de alegerea unui televizor, multe persoane se lasa conduse de combinatia diagonala si pret sau, cu alte cuvinte: cel mai mare televizor pe care il pot baga in dulap si pe care si-l pot permite, fara a neglija designul, pentru ca, pana la urma, acest aparat este vedeta sufrageriei.

Dar alegerea unui televizor este o misiune complexa si plina de variabile. Oricum ar fi, daca ti-e clar ca ai nevoie de un televizor si nu stii sigur pe care il doresti, dar stii la ce il vei folosi si care este bugetul tau, in acest ghid de achizitionare a televizoarelor inteligente cu cel mai bun raport calitate-pret iti propunem o selectie atenta a candidatilor.

Cum sa alegeti televizorul potrivit pentru dumneavoastra

Asa cum am avertizat mai devreme, atunci cand alegem un televizor, multe variabile intra in joc: dimensiunea, tehnologia panoului, rezolutia, HDR, conectivitatea, sistemul de operare... iar daca vrem ca acesta sa joace jocuri in mod regulat, in ecuatie vor intra si managementul miscarii, interfata HDMI 2.1, latenta de intrare, modul de joc sau implementarea unor tehnologii precum NVIDIA Sync sau AMD FreeSync. Mai jos, prezentam pe scurt aceste caracteristici si de ce sunt importante.

Ca o consecinta a naturii si performantei lor, OLED-urile ofera, in general, negre mai pure si mai realiste, un contrast mai bun si culori mai vibrante, precum si unghiuri de vizualizare mai largi. Acest lucru face ca OLED-urile sa fie candidatii ideali pentru cei care cauta o experienta cinematografica realista. Cu toate acestea, acestea sunt predispuse la o deteriorare mai mare in cazul unei utilizari continue, lucru de care trebuie sa tineti cont daca intentionati sa le tineti aprinse ore in sir in fiecare zi... de exemplu, daca sunteti un gamer.

Daca optam pentru un LCD versatil, urmatorul lucru la care trebuie sa ne uitam este retroiluminarea ecranului pe care o implementeaza, in esenta Edge LED, Direct LED si Full Array, acesta din urma fiind cel mai ambitios (si mai scump), uneori chiar concurand fata in fata cu OLED-urile in ceea ce priveste reproducerea negrului pur datorita numarului si distributiei diodelor LED dispuse, care permite o iluminare mai precisa.

Tehnologiile de imbunatatire a culorilor cu ajutorul nanocristalelor implementate de diferiti producatori sunt un aliat important in imbunatatirea imaginii panourilor LCD. Misiunea lor este de a modifica lungimea de unda a luminii, ceea ce, in practica, are un impact pozitiv asupra reproducerii culorilor. Cu alte cuvinte, cele cu acesti nanocristale ofera o gama mai larga de culori si un negru mai profund.

In practica, aceasta alegere intre LCD si OLED este determinata, de asemenea, de buget - OLED-urile sunt mai scumpe - si de dimensiunea ecranului, OLED-urile fiind destinate diagonalelor mai mari. Cu toate acestea, astazi este posibil sa se gaseasca o gama de preturi in care cele mai pretentioase LCD-uri si cele mai simple OLED-uri sunt la egalitate in ceea ce priveste costurile.

Alege un televizor

Accepti cookies? Citeste mai mult